EFT, havale ve para transferleri

Enpara.com ile EFT, havale ve para trasnferlerinizi herhangi bir ücret ödemeden, ömür boyu masrafsız gerçekleştirin.

Günlük olarak gerçekleştirdiğimiz ve hıza ihtiyaç duyduğumuz bankacılık işlemlerinin başında EFT/havale ve para transferleri geliyor. İki farklı transfer yöntemine karşılık gelen EFT ve havale, belirli bir zaman diliminde, belirli kişi ya da kurumlara, istediğimiz miktar parayı göndermemize olanak tanıyor. Bu sayede fiziksel para transferi yapmanın sebep olduğu zaman ve enerji kaybı, güvenlik tehdidi gibi olumsuz durumların önüne geçiliyor.


ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-300x250

Para transferi çeşitleri


Bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen para transferi çeşitleri için kullanılan iki ana bankacılık terimi bulunuyor: Havale ve Elektronik Fon Transferi (EFT).


Para transfer işlemleri TL, USD ya da Euro cinsinden yapılabiliyor. Yurt dışındaki bankalara yapılacak olan gönderimler için farklı bazı uygulamalar (SWIFT) ve ücret tarifeleri hayata geçirilebiliyor. Dolayısıyla bankaların ilgili hizmete dair öne sürdüğü koşul ve ücretlerin dikkatli bir biçimde incelenmesinde faydalı oluyor.


Para transferlerinde havale, EFT ve SWIFT’in yanı sıra; bazı bankalar alıcının IBAN, hesap numarası gibi bilgilerine gerek duymadan cep telefonu numaralarına para transferi yapmayı da artık mümkün kılıyor. Eğer bankanızın cep telefonuna para transferi özelliği varsa cep şube üzerinden dilediğiniz kişilerin cep telefonu numaralarına 7/24 para transferi yapabiliyorsunuz. Alıcıların tek yapması gereken para gönderdiğiniz bankanın ATM’sinden T.C. Kimlik numarasını ve cep telefonuna gelen şifreyi girerek gönderdiğiniz parayı çekmek! Detaylı bilgiye cep telefonuna para transferi sayfasından ulaşabilirsiniz.


EFT ve havale arasındaki farklar


EFT ve havale bankalar aracılığıyla gerçekleştirilen temel dijital para transferi yöntemi olarak tanımlanabilir. EFT ve havale arasındaki fark, paranın gönderileceği hesabın hangi bankaya ait olduğudur. Havale işleminde transfer edilen para, hesabın bağlı olduğu bankada bulunan başka bir hesaba para aktarılması anlamına geliyor. Eğer göndericinin hesabı ile alıcının hesabının bağlı olduğu bankalar birbirinden farklıysa, yani bankalar arası bir para transferi söz konusuysa o zaman işlemin adı “EFT” oluyor.


Havale, aynı banka içinde gerçekleştirilen bir işlem anlamına geldiği için, özellikle maliyet anlamında daha avantajlı olabiliyor. Öte yandan, havalenin onay süreci EFT’nin onay sürecine nazaran daha kısa olma özelliği taşıyor. EFT'nin onaylanması için müşteriden daha az bilgi talep ediliyor.


Hala şubeler üzerinden EFT/havale yapılabilse de banka müşterileri günümüzde bankalarının internet şubesi veya mobil uygulaması üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde bu işlemleri yapmayı tercih ediyor.


EFT ve havale ücretleri


Bankalar para transferi işlemleri için müşterilerinden belirli ücretler talep edebiliyor. Genellikle havale işlemleri için ekstra bir ücret talep edilmezken EFT'de birden fazla bankanın sistemi kullanıldığı için bir ücret talep ediliyor. Para transferi ücretleri göndericinin EFT işlemine onay vermesiyle aynı anda hesaptan otomatik olarak kesiliyor. Müşteriler bankalar arasında gerçekleşen EFT işlemlerinde belirli transfer miktarı aralıkları için TCMB tarafından belirlenmiş sabit bir EFT ücreti ödüyorlar.


EFT ve havale saatleri


Aynı banka içinde, farklı hesaplar arasında gerçekleşen bir işlem olan havale, internet veya cep şube üzerinden günün herhangi bir saatinde yapılabiliyor. Bankanın mesai saatleri dahilinde şubeye gidilerek gişelerden de para transferi gerçekleştirilebiliyor.


EFT ise banka şubesi, ATM, çağrı merkezi ya da dijital kanallar aracılığıyla sadece belirli saat aralıklarında yapılabiliyor. Bu saat kısıtının nedeni paranın farklı bir bankaya gönderilmesinden kaynaklanıyor. Kullanıcı tarafından talep edilen para transferinin karşı bankaya ulaşması için sistemden geçip onaylanma sürecini tamamlaması gerekiyor. Buna bağlı olarak, EFT gönderim saatleri bankaların kendi çalışma saatlerine göre belirleniyor. Bu noktada bankalar arasında çok büyük EFT ve havale saat farkları olmasa da değişiklikler yaşanabiliyor. Kullanılacak olan bankanın EFT saatlerine dair en doğru bilgi bankanızı arayarak veya internet sitesinden öğrenebilirsiniz. Belirlenen EFT saatleri dışında yapılan transferler bir sonraki iş günü EFT saat dilimi başladığında işleme alınıyor.


Buna ek olarak Geç EFT olarak belirlenen, bankaların mesai saatlerinin bitimine doğru yapılan EFT talimat işlemlerinde, bankalar belirlenen komisyon tutarına ek olarak geç EFT komisyonu da talep edebiliyor.


EFT ve havale limitleri


Para transferleri işlemlerinde farklılık gösterebilen bir diğer konu ise EFT ve havale limitleridir. Tıpkı EFT saatleri, miktarı gibi limitler de yine bankaların kendi inisiyatifine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Bir başka deyişle aynı gün içinde sınırsız para transferi müşteri açısından genellikle mümkün olmuyor.


Bankanın kendi hizmet politikaları çerçevesinde belirlediği transfer limitleri müşterinin o anki ihtiyacını karşılamakta yetersiz kalabiliyor. Bu gibi durumlarda, bankanın bahsi geçen müşteri için limit arttırımına izin vermesi, ek limit belirlemesi gibi alternatif çözüm yolları bulunuyor. Limitlerinin üstüne çıkmak isteyen kullanıcılar, eğer böyle bir hakları varsa, hesaplarının bağlı olduğu bankaya limit artırımı için başvurabiliyorlar. Bu başvurular bankanın kanalları üzerinden gerçekleştirilebiliyor.


Enpara.com olarak, müşterilerimizden hiçbir zaman EFT, FAST ve havale işlem masrafı almıyoruz ve bunu bankacılık sözleşmemizde açık açık yazıyoruz. İnternet veya cep şubemizden günün her saatinde EFT, FAST ve havale işlemlerinizi ücret ödemeden, şubeye gitmeden kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Siz de Enpara.com ile masrafsız EFT, FAST ve havale işlemleri yapmak istiyorsanız web sitemizden hemen başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.

 
ENP-21734-BILGI-BANKASI-BIREYSEL-EFT-HAVALE-VE-PARA-TRANSFERLERI-946x145

İlgili yazılar

İlgili ürünler

Enpara.com Bilgi Bankası’nda yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır. Burada sunulan bilgilerin kesin doğruluğu garanti edilmemekte olup Enpara.com’un sunmakta olduğu veya sunacağı ürünlerle, servislerle veya kampanyalarla ilgili bir taahhüt içermemektedir. İçeriklerde yer alan bilgiler hakkında konunun uzmanlarına danışmanızı ve önerileri uygulamadan önce uzman görüşlerinden faydalanmanızı tavsiye ederiz.